Skip to main content

Sup Ayam with Farm Animals Pasta

Assalamualaikum w.b.t.

hi there. selamat dah kita masuk bulan 3. tahun ni, aku cam suker hitung waktu. tahun 2012 ni boleh dikatakan tahun berjalan kami. insya-Allah. lepas gian. disebabkan itu, jadual aku dah penuh sampai bulan 6 ni dengan aktiviti jalan2. belum lagi kira jadual MA. out station sokmo. sayang anak, tangan-tangankan, sayang bini, tinggal-tinggalkan. uwaaaaaaa...xpela. aku pun memang tangan-tangankan hero aku tu. huk2.

aku masih dalam proses nak mengasah bakat mendeko makanan hero2 aku. dalam proses tu, aku terjumpa pasta farm ni kat cold storage...manyak syooook. psiko sei..tinggal sekotak, aku terus rembat. comei2 pasta dia kan? aku yakin halal sebab dia memang 100% vege & tiada ekstrak dari binatang digunakan. insya-Allah.



aku buat sup ayam untuk dimakan dengan pasta farm ni. sronok budak2 ni makan. mama pun suker tengok diorang makan.

resepi nyer senang aje & sesuai di makan dengan semua carbo - nasi, bihun, pasta, mee, etc. terbaeeeek.

Bahan-bahan:
  1. 4-5 ketui ayam *untuk skali makan family aku
  2. 2 bijik bawang putih *pecah guna belakang pisau. biar kasar2 & tak lumat
  3. 1 inci halia
  4. minyak bijan *xde pun xpe. tapi lau ada, lagi sedap. masyuk dengan halia & garlic tu
  5. sayur-sayuran *aku guna brokoli & carrot. itu je yang ada kat umah. WAJIB letak celery. lagi sedap.
  6. kentang *optional

Cara-caranya:
  1. basuh ayam. masuk dalam periuk. isi air at least bagi ayam tu tenggelam. ikut korang suker kebanjiran sup tu camner.
  2. tenggek periuk atas dapur. kupas bawang putih & halia. masukkan dalam periuk. masukkan garam & gula.
  3. bila dah mendidih, masukkan 2-3 titik minyak bijan @ikut kesukaan korang. letak skit2..jgn over. jenuh nak alter lau terlajak.
  4. lepas tu masukkan sayur2. adjust rasa sesedap lidah korang.
  5. tgu kejap leh tutup api.
  6. dah siap! & ready untuk di hidang dengan carbo.
carrot potong bentu mickey mouse. bertambah suker diorang makan. makan pasta tu pun sronok. siap pilih nak cow ke, timmy ke (kambing timmy time. huk2), etc.
kejap je masak ni. aku paling suker sup ni pasai all in one. masak 1 lauk tapi smua ada. tak yah nak masak sayur dah. hehehe.

orite then. enjoy & happy weekend!


Webbek: When I was having that alphabet soup, I never thought that it would pay off.  - Vanna White

Comments

  1. alongggggggg...

    nakkkk jugakkkkkkk pasta comel niiii. kuantan takda cold storage dah. eiii benci. suka cold storage sebab selalu ada jual raspberry.

    ReplyDelete
  2. Julia: hehehe...sabo ek..cold storage lum smpi kat kuantan lagik. insya-Allah lau along gi cold storage @ mana2 & terjumpa pasta ni, along belikan untuk julia. lau ada, along pm k ;) mlm ni nak try buat lagik nasi goreng lion (*_*) wish me luck!

    ReplyDelete

Post a Comment

Speak with good intention else it is better to remain silent.

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Travelog Along: Kuantan

Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah. Kitorang ni baru balik bercuti. Cuti2 malaysia laa katakan. Ahad lepas ada kenduri budak opis kat Felda Sungai Ulu Tekam (dekat dengan Jengka). Dari situ kitorg trus pi kuantan. Kuantan je? Ops…hello. It’s not Kuantan je…best tau. Sebab dapat jumpa mcm2 tempat makan. Hehehe. nak amik gambo dgn pengantin kat pelamin tak dpt...posing sendrik je la. kumpulan kompang rancak kat rumah pengantin. best! Kitorang stay kat Swiss Garden Kuantan . Bilik aku 1 level & mengadap pool & dekat nak turun pantai. Memang memudahkan. Jadik, kalau anda bercuti ke Kuantan @ kawasan2 pantai, make sure 3 jenis air ni anda wajib mandi. Air pantai,air swimming pool & ait bath tub . Budak2 of course suke laa kan. dapat main pasir. Bukan selalu dapat bebas cam ni. Swiss garden kuantan ni terletak kat pantai balok tau. Kitorg gerak dari rumah pengantin kul 1, ngam soi check-in hotel kul3 ;) lepak2 jap, orderr Bratwurst Sausage ( lau istilah Marche – roesti wi...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...