Skip to main content

Pizza, doh...

Assalamualaikum w.b.t.

hi peeps! aku lagik...huhu. lepas aku buat red velvet yg perasan jadik tu kan, aku pun planlaa nak buat high tea dengan red velvet tu BUT with extra menu. ahhaaaa...guest wat...aku pun dengan yakin nyer buat Pizza ala Jamie Oliver. aku memang berkenan & jaki dengan mamat ni tau. dia masak tu, campak2 je. tumbuk lesung pun tak beralas. lau aku, mau kena bebel dengan mak aku. ehehhe.

lagik satu, kelemahan aku dalam masak2 ni adalah kuih kukus & menu yang terlibat dengan doh. ntahla...cam kukus tu aku tak tau nak agak cair camner yg elok. dulu buat tepung kusui (org kl panggil kaswi) tapi cayaq giller...kena makan pakai sudu. huhu. sebaik memang family sporting...i love them!

pastu lau doh2 ni..ntahla. memang belum berkenan di hati. the best part is, feveret kuih muih family aku adalah kuih kukus & kuih doh ni. hazim suker donut. uwaaaaaaa...sungguh tak tension mama dia.

thanx to my baking spirit this month, aku gagahkan jugak laa buat doh pizza tu. huk2. punyerla orang2 lain tak caya, siap tanya instant doh ke? sampai ati...hehehe.

kebetulan abang ipar nak mai. jadik ramai2 family in law mai lepak kat umah. aku masak lontong as branch (sori takde gambo. tak dan u. heheeh). pastu utk tea time, gua uli pizza laaa...

recipe courtesy from Jamie Oliver (^_^) aiiii loike this mamat! Alhamdulillah. memang sempoi & jadik. pizza pepperoni jadik kesukaan budak2...dan seafood supreme, untuk adults.
pizza pepperoni...feveret budak2. suker tengok diorang brebut makan. tak sangka ai. huk2..masuk bakul angkat sendrik mak ngah. hehehe.
seafood supreme. penuh dengan topping. puas ati. hehehe..
Bahan-bahan:
  • 200 tepung high protein
  • 130ml air suam
  • Secubit garam
  • Secubit gula
  • 1/2 sudu besar olive oil
  • 1/2 sudu kecil yis kering
Cara-cara:
  •     Gaul semua bahan dan uli hingga kenyal dan lembut.
  •     Perapkan doh hingga naik sekali ganda anggaran 20-30 minit. *aku perap lagik lama. 20 min tu cam tak berapa naik. hehehe. 1st timer maa... :-p
  •     Keluarkan udara daripada doh dengan menumbuk-numbuk perlahan.
  •     Bentukkan seperti pizza base.  Letakkan topping kesukaan. 
Bahan-bahan topping:
  • 1 ketul tuna in water (toskan)
  • Sos tomato secukupnya
  • 1 potong nenas (rebus sebentar hingga berbuih- basuh dan toskan)
  • 1/4 biji bawang Holland
  • 4-5 keping isi ketam frozen
  • Sedikit dried mixed herbs
  • Shredded mozzarella cheese secukupnya
  • Shredded cheddar cheese secukupnya
  • Parmesan cheese secukupnya
Cara-cara:
  •     Sapukan pizza base dengan sos tomato.
  •     Direnjis-renjis dan ditabur-taburlah dengan bahan-bahan topping. Bakar pada suhu 160 darjah C kira-kira 12-15 minit.
Note:
  • Aku dapat 2 keping pizza sederhana. memang skali ngadap kami la. itu pun cam tak cukup. takpe, next time leh doublekan sukatan. doh dia okek..jadikla.
  • Untuk pepperoni, aku guna sosej & cheese saja. tapi guna cheddar sebab parmesan, pesan2, habis sudah...
  • Seafood supreme, aku guna tuna flakes, salmon (rasa tak guna salmon takpe. pasai not berapa masyuk), nenas, crab stik, cheese.
  • 1 thing yang suker, letaklaa berapa banyak topping korang nak..sampai tak nampak doh pun xpe doh...
meal tak lengkap lau takde dessert kan..gua pun dengan menten kembang kuncup hidung, kuarkan red velvet ni. heehhe..smua pun layan. di tambah dengan teh o pandan suam.

lepas dinner, menu penutup - ayaq kopi o {O_O} ahhhhhhh...terbayek... 

Webbek: All I ever wanted to do was to make food accessible to everyone; to show that you can make mistakes - I do all the time - but it doesn't matter.  ~Jamie Oliver.

Comments

  1. perghh.. dah makin terer masak macam2 ni..kagum kagum..huhuhuh..

    ReplyDelete
  2. Sato Oreo: makacih2..berkat kena tinggal dek orang umah..lagu ni le. huk2...terlebih sayang bini :) hehehee..

    ReplyDelete

Post a Comment

Speak with good intention else it is better to remain silent.

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...

Along Checked-In: Wadihana Islamic Steakhouse, Bangi.

Assalamualaikum w.b.t.  Hi peeps. Aku kan saja jeee mengundang masalah bila update entry ni di ari Isnin. Meleleh air liur aku ni tau tak. Memang bernafsu sungguh. huhu. Wadihana Islamic Steakhouse AKA WISH. Ni bukan 1st time aku makan kat sini. 1st time datang beramai-ramai dengan family in law. WISH ada bukak branch baru kat PV128, Setapak. Dekat dengan Toowoomba Deli & Meats Restaurant yang aku terjah untuk wagyu beef tu. Lau ikutkan pekerja dia, kedai diorang sebelah belakang, bukan ngadap main road. Lokasi WISH kat Bangi, sederet dengan Pappa Rich yang aku pernah terjah gak dulu. huhu. Kiranya hala ke PKNS leh nampak kedai ni sebab ngadap main road. Pastu WISH ni ada bukak 2 kedai kat Bangi ni. Depan & belakang lorong je. Yang ngadap main road (yg aku terjah ni) offer western food. Kalau nak goreng2 @ makanan local leh pi kedai yang kat lorong belakang tu. Dedua aku pernah pi. Of course lee aku lagik suker yang western food ni. huhu. Pernah featured dalam mag...