Assalamualaikum w.b.t.
Hi Peeps! happy Monday k. tetiba jeee tersemangat nak update blog aku. dok ingat pun minggu lepas aku buat pavlova sampailaa borak2 dengan geng mejani. hehehe. makacih geng mejani. jadik, sila layanz projek pavlova aku ni. aku amik resepi dari Mat Gebu. sila klik untuk tengok resepi & salinan resepi akan ditempek jugak kat bawah ni untuk rujukan semua pembaca.
BAHAN-BAHANNYA
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya *masa aku carik bahan2 buah ni, hage strawbery agak mahai & aku gantikan dengan red dragon fruit. huk2. lain2 buah aku guna mango & seedless grapes.
CARA MEMBUATNYA
okek peeps. till then...
frog: To my beloved one, "Whatever with the past has gone, the best is always yet to come." ~Lucy Larcomm. Happy Birthday!
Hi Peeps! happy Monday k. tetiba jeee tersemangat nak update blog aku. dok ingat pun minggu lepas aku buat pavlova sampailaa borak2 dengan geng mejani. hehehe. makacih geng mejani. jadik, sila layanz projek pavlova aku ni. aku amik resepi dari Mat Gebu. sila klik untuk tengok resepi & salinan resepi akan ditempek jugak kat bawah ni untuk rujukan semua pembaca.
my pavlova. maafkan gambo yang kurang menarik ni yea. almaklumla, |
BAHAN-BAHANNYA
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya *masa aku carik bahan2 buah ni, hage strawbery agak mahai & aku gantikan dengan red dragon fruit. huk2. lain2 buah aku guna mango & seedless grapes.
from top view. note: buat 2 layers je pun dah cukup. lau nak lebih boleh tapi make sure dia tak menguncup cam row depan. |
side view. |
- Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
- Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh...(sila rujuk ke blog Rima di sini.). Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.
- Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..
okek peeps. till then...
frog: To my beloved one, "Whatever with the past has gone, the best is always yet to come." ~Lucy Larcomm. Happy Birthday!
Comments
Post a Comment
Speak with good intention else it is better to remain silent.