Assalamualaikum w.b.t.
hi smua. ari ni Hafiy genap 2 tahun. aku buat Black Beauty Choc Cake (ilham from Intan Kitchen *again :). Terima kasih lagi skali Kak Ita selepas saya copycat Moist Choc Cake akak |^_^|) untuk Hafiy celebrate dengan kawan-kawan nursery dia. mula-mula nak buat butter cake layered with strawberry tapi rasa cake tu cam heavy untuk budak-budak. jadiknye tukarla pada choc based cake. bukan je budak-budak, yang tak berapa budak pun minat coklat kan. kan kan kan?...
harap readers enjoy gambo cake yang tak seberapa ni sepertimana my target market enjoy it. deco simple jeee kali ni. rasa cam seronok lak mendeco cake & harap-harap semangat tu menten sampai bila-bila, Insya-Allah. wish me luck, k!
Kepada Muhammad Hafiy, mama doakan Hafiy jadik Khalifah Allah yang berjaya di dunia & akhirat. Amin.
Ni salinan resepi dari blog Kak Ita.
BLACK BEAUTY CHOC CAKE
by: Maklang's Azie
sumber : Yatie
Bahan A
2 cwn tepung gandum/superfine
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder
Bahan B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
1 cwn air panas suam
1 sudu besar coklat emulco
3 biji telur
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8
Untuk topping lak, aku guna resepi dari Kak Ita jugak yang diguna untuk Choc Moist Cake.
harap readers enjoy gambo cake yang tak seberapa ni sepertimana my target market enjoy it. deco simple jeee kali ni. rasa cam seronok lak mendeco cake & harap-harap semangat tu menten sampai bila-bila, Insya-Allah. wish me luck, k!
Kepada Muhammad Hafiy, mama doakan Hafiy jadik Khalifah Allah yang berjaya di dunia & akhirat. Amin.
Ni salinan resepi dari blog Kak Ita.
BLACK BEAUTY CHOC CAKE
by: Maklang's Azie
sumber : Yatie
Bahan A
2 cwn tepung gandum/superfine
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder
Bahan B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
1 cwn air panas suam
1 sudu besar coklat emulco
3 biji telur
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8
Untuk topping lak, aku guna resepi dari Kak Ita jugak yang diguna untuk Choc Moist Cake.
Dan inilah hasilnyer...
untuk tidak menyakitkan mata kome, wording tu tulis "Hafiy is 2". hehehe. |
Webbek: You may be little in size, but you bring loads of happiness to everyone around you. I can't wait for the day that you are old enough to read and understand this heartfelt wish on your Birthday. Happy Birthday, My Lil Calliph! ~source from Mr. Goo.
Happy besday Hafiy.....comel dia...
ReplyDeletemakacih kak yana. eh aunty yana. hehehe. tengokla kek hafiy tu. bincang sakan ari tu, skali lain jadik. tgu next cake okek. hehehe.
ReplyDeletemama dia mmg byk sgt idea....he..he....tak pa anytime boleh buat sbb mama hafiy dah terror buat cake...
ReplyDeleteTo : Hafiy -->happy birthday hafiy ensem boy!!.. :) jadi anak yang soleh.. hehe.. bukan lagu soley2 tau..hehe :D
ReplyDeleteTo mama hafiy --> congrates! dpt buat kek pagi ni.. wpun bersilat jugak pagi2 kan nak siapkan.. hafiy+ hazim will proud of you... :)
kak yana, Amin. insya-Allah. hehehe.. tapi tu le, tak leh ligat sgt pikir...lain jadiknyer. hehe
ReplyDeletemamarisha: makacih banyak2. takat ni adik dia tak tercemar dgn soley2 tu. hehehe.