Skip to main content

Pear Cake, River Cottage.

Assalamualaikum w.b.t.

blog along25, along25, pear cake, river cottage, resepi kek sedap
sedap wei...

Hi peeps. ari ni nak share resepi Kek Pear (^_^) tengok River Cottage meleleh air liur tau. geram je tengok si Hugh ni. meroyan aku nak berkebun. huhu. dengan gigih pi beli buat pear & buat cake. make sure beli lebey yea. sambil aku kopek, sambil Hazim amik makan. huhu.

Resepi asal boleh klik sini. Yang ni aku dah adjust sebab takde bahan & ikut kesukaan aku. derhaka skiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je.

yang ni resepi aku lak. lau ikut resepi asal guna lebih dari setengah buku butter (150gm). 1 butter 250gm. mana cukup adunan tu untuk aku. lagi pun, leceh laa nak pecah-pecah cam tu. jadik, aku guna trus sebuku butter & adjust sukatan lain accordingly. sebab tu sukatan aku tak sama dengan resepi asal.

Bahan-bahan:
  1. 250gm butter - room temperature;
  2. 150gm gula - tekak aku rasa cam manis tapi orang lain cakap sedang elok. aku kan tak kuat manis walaupun muka aku manis. hu hu hu;
  3. 3 bijik telur - guna greb b;
  4. 150gm self-raising flour;
  5. esen vanilla skit;
  6. 2 biji caramelised pear - size besar;

Cara-cara:
  1. untuk caramelised kan pear, buang kulit pear, belah 4 & buang biji;
  2. melted 25gm butter;
  3. masukkan pear;
  4. bagi pear bersalur butter, then masukkan gula. agak-agak bagi bersalut la orang cakap;
  5. balik-balikkan pear 2-3 kali, bagu tukar kaler - sebati dengan butter & gula;
  6. lepas tu boleh tutup api & set aside;
  7. putar butter bagi pucat;
  8. masukkan gula. putar lagik;
  9. masukkan esen vanila skit. putar;
  10. masukkan telur sebijik, putar kejap. masuk lagik sebijik, putar lagik. ulang sampai telur habis. jangan putar terlalu lama. nanti kek kering;
  11. lepas tu masukkan tepung. kacau dengan senduk kayu. sama macam telur gak, jangan kacau lama-lama;
  12. tuang adunan dalam loyang, susun pear kat atas & tuangkan semua saki baki caramel kat atas adunan;
  13. masuk oven dengan suhu 170C, 40-50 min. bila cucuk lidi/skewer & kuar bersih/licin, masak dah la tu;

sedap di makan masa warm...semalam kaki-kaki bear dah habis di makan.

blog along25, along25, pear cake, river cottage, resepi kek
sapa kata bear tak suker makan pear? huhu

okek peeps. layanz!



Webbek: It's such a waste when pear always been overshadow by his sibling - apple.

Comments

  1. Yummeh.... sian pear, apple selalu over-rated... ha ha ha

    ReplyDelete
  2. soooo..bolehla kembang2kan pear pulak lepas ni. huhu..

    zuuuuuuuhayr.....nak pear tak? gagagagaa...

    ReplyDelete
  3. ha ha ha... harusssss kena g carik pear lps ni.. dia mmg dah pangkah apple keh keh keh

    ReplyDelete

Post a Comment

Speak with good intention else it is better to remain silent.

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...

Along Checked-In: Wadihana Islamic Steakhouse, Bangi.

Assalamualaikum w.b.t.  Hi peeps. Aku kan saja jeee mengundang masalah bila update entry ni di ari Isnin. Meleleh air liur aku ni tau tak. Memang bernafsu sungguh. huhu. Wadihana Islamic Steakhouse AKA WISH. Ni bukan 1st time aku makan kat sini. 1st time datang beramai-ramai dengan family in law. WISH ada bukak branch baru kat PV128, Setapak. Dekat dengan Toowoomba Deli & Meats Restaurant yang aku terjah untuk wagyu beef tu. Lau ikutkan pekerja dia, kedai diorang sebelah belakang, bukan ngadap main road. Lokasi WISH kat Bangi, sederet dengan Pappa Rich yang aku pernah terjah gak dulu. huhu. Kiranya hala ke PKNS leh nampak kedai ni sebab ngadap main road. Pastu WISH ni ada bukak 2 kedai kat Bangi ni. Depan & belakang lorong je. Yang ngadap main road (yg aku terjah ni) offer western food. Kalau nak goreng2 @ makanan local leh pi kedai yang kat lorong belakang tu. Dedua aku pernah pi. Of course lee aku lagik suker yang western food ni. huhu. Pernah featured dalam mag...