Assalamualaikum w.b.t.
Hi peeps. ari ni nak share resepi Kek Pear (^_^) tengok River Cottage meleleh air liur tau. geram je tengok si Hugh ni. meroyan aku nak berkebun. huhu. dengan gigih pi beli buat pear & buat cake. make sure beli lebey yea. sambil aku kopek, sambil Hazim amik makan. huhu.
Resepi asal boleh klik sini. Yang ni aku dah adjust sebab takde bahan & ikut kesukaan aku. derhaka skiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je.
yang ni resepi aku lak. lau ikut resepi asal guna lebih dari setengah buku butter (150gm). 1 butter 250gm. mana cukup adunan tu untuk aku. lagi pun, leceh laa nak pecah-pecah cam tu. jadik, aku guna trus sebuku butter & adjust sukatan lain accordingly. sebab tu sukatan aku tak sama dengan resepi asal.
Bahan-bahan:
Cara-cara:
sedap di makan masa warm...semalam kaki-kaki bear dah habis di makan.
okek peeps. layanz!
sedap wei... |
Hi peeps. ari ni nak share resepi Kek Pear (^_^) tengok River Cottage meleleh air liur tau. geram je tengok si Hugh ni. meroyan aku nak berkebun. huhu. dengan gigih pi beli buat pear & buat cake. make sure beli lebey yea. sambil aku kopek, sambil Hazim amik makan. huhu.
Resepi asal boleh klik sini. Yang ni aku dah adjust sebab takde bahan & ikut kesukaan aku. derhaka skiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je.
yang ni resepi aku lak. lau ikut resepi asal guna lebih dari setengah buku butter (150gm). 1 butter 250gm. mana cukup adunan tu untuk aku. lagi pun, leceh laa nak pecah-pecah cam tu. jadik, aku guna trus sebuku butter & adjust sukatan lain accordingly. sebab tu sukatan aku tak sama dengan resepi asal.
Bahan-bahan:
- 250gm butter - room temperature;
- 150gm gula - tekak aku rasa cam manis tapi orang lain cakap sedang elok. aku kan tak kuat manis walaupun muka aku manis. hu hu hu;
- 3 bijik telur - guna greb b;
- 150gm self-raising flour;
- esen vanilla skit;
- 2 biji caramelised pear - size besar;
Cara-cara:
- untuk caramelised kan pear, buang kulit pear, belah 4 & buang biji;
- melted 25gm butter;
- masukkan pear;
- bagi pear bersalur butter, then masukkan gula. agak-agak bagi bersalut la orang cakap;
- balik-balikkan pear 2-3 kali, bagu tukar kaler - sebati dengan butter & gula;
- lepas tu boleh tutup api & set aside;
- putar butter bagi pucat;
- masukkan gula. putar lagik;
- masukkan esen vanila skit. putar;
- masukkan telur sebijik, putar kejap. masuk lagik sebijik, putar lagik. ulang sampai telur habis. jangan putar terlalu lama. nanti kek kering;
- lepas tu masukkan tepung. kacau dengan senduk kayu. sama macam telur gak, jangan kacau lama-lama;
- tuang adunan dalam loyang, susun pear kat atas & tuangkan semua saki baki caramel kat atas adunan;
- masuk oven dengan suhu 170C, 40-50 min. bila cucuk lidi/skewer & kuar bersih/licin, masak dah la tu;
sedap di makan masa warm...semalam kaki-kaki bear dah habis di makan.
sapa kata bear tak suker makan pear? huhu |
okek peeps. layanz!
Webbek: It's such a waste when pear always been overshadow by his sibling - apple.
Yummeh.... sian pear, apple selalu over-rated... ha ha ha
ReplyDeletesoooo..bolehla kembang2kan pear pulak lepas ni. huhu..
ReplyDeletezuuuuuuuhayr.....nak pear tak? gagagagaa...
ha ha ha... harusssss kena g carik pear lps ni.. dia mmg dah pangkah apple keh keh keh
ReplyDeleteabah zuhayr, please take note ;)
ReplyDelete