Skip to main content

Friday Series #18.

Assalamualaikum w.b.t. 

Salam Jumaat. Hi peeps! Lagi berapa hari kita nak sambut poce. Opis aku buat makan2 hari ni. sungguh foodporn! huhu. Untuk Friday Series hari ni aku nak share skit info dengan korang. A simple one but helpful, Insya-Allah.

blog along25 ramadhan ramadan tips untuk budak-budak kanak-kanak keluarga resepi buka yang cepat simple mudah
Credit to IslamicQuotes.

Skit point tambahan dari pandangan aku (based on apa yang aku tau. kalau salah tolong betulkan ;))

1. Train yourself - jangan berpoce 15 hari sebelum Ramadhan.
   --> Kalau kita selalu puasa sunat, boleh. yang tak di galakkan kalau kita jarang-jarang berpuasa sunat. betut tak?

2. Keywords untuk menu berbuka.
   --> Best gak dia nyer suggestion tu sebab related dgn item no. 3. hehehe.

3. Benda yang aku kena improve tahun ni di bulan Ramadhan nanti:
   --> terangkan konsep poce kat Hazim. Alhamdulillah tahun lepas dia dah start poce, tapi konsep tu aku pun tak sure/tak ingat camner aku terangkan kat dia. huhu.
   --> Rejoice & create atmosphere untuk family aku supaya hero-hero aku esp. looking forward untuk bulan poce. Lau zaman aku dulu, antara sebeb tunggu bulan poce sebab nak tengok citer Rumah Kedai. best kan. klasik...lau ulang balik citer tu, sure hit tinggi!
   --> Encourage diorang buat art & writing related with Ramadhan & bagi reward.
   --> Last but not least, kena lebihkan masa untuk mengoptimumkan bulan Ramadhan compare to last year. Chayooooo!!! Aku ingat nak try ubah konsep skit tahun ni...tengokla camno. Nanti aku update lau ada updatenyer la. heheheh..

Okek peeps! Selamat berbuka & jom kita ramai-ramai maksimumkan aktiviti di bulan ramadhan yang tak dapat kat bulan-bulan lain (^_^)


Webbek: Awak, jom stok barang mentah. Nak masak sahur.

Comments

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Travelog Along: Kuantan

Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah. Kitorang ni baru balik bercuti. Cuti2 malaysia laa katakan. Ahad lepas ada kenduri budak opis kat Felda Sungai Ulu Tekam (dekat dengan Jengka). Dari situ kitorg trus pi kuantan. Kuantan je? Ops…hello. It’s not Kuantan je…best tau. Sebab dapat jumpa mcm2 tempat makan. Hehehe. nak amik gambo dgn pengantin kat pelamin tak dpt...posing sendrik je la. kumpulan kompang rancak kat rumah pengantin. best! Kitorang stay kat Swiss Garden Kuantan . Bilik aku 1 level & mengadap pool & dekat nak turun pantai. Memang memudahkan. Jadik, kalau anda bercuti ke Kuantan @ kawasan2 pantai, make sure 3 jenis air ni anda wajib mandi. Air pantai,air swimming pool & ait bath tub . Budak2 of course suke laa kan. dapat main pasir. Bukan selalu dapat bebas cam ni. Swiss garden kuantan ni terletak kat pantai balok tau. Kitorg gerak dari rumah pengantin kul 1, ngam soi check-in hotel kul3 ;) lepak2 jap, orderr Bratwurst Sausage ( lau istilah Marche – roesti wi...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...