Skip to main content

Biskut raya dah siap.

Assalamualaikum w.b.t.

Hi peeps! Salam Jumaat semua. Yay!!! Cuti lama pas ni. Don't miss me. Don't miss me (+_+)

Tak berapa rajin nak taip banyak-banyak (walaupun kat mulut banyak nak berciter). huhu. So, layan je la ek hasil tangkapan aku 2 ari lepas untuk di bawa balik ke kampung (tangkap kat umah je).

 photo biskutraya3., along25.jpg, blog along25
Before & after.


 photo biskutraya1.jpg
Tada! Dah siap. Credit Mr. Goo untuk gambo CNY tu.


 photo biskutraya2.jpg
Silalah rasa kuihku, pilihlah yang mana 1...

Resepi sumbangan Mat Gebu. First time aku belajar buat biskut dahlia ni, guna resepi dari Mat Gebu. Dapat sambutan yang positif (eceh!), so aku simpan jeeee resepi Mat Gebu untuk rujukan aku.

Leh klik link kat atas @ refer bawah. Aku tepek untuk rujukan korang yang berminat (~_^)

BAHAN-BAHANNYA :-)
  1. 300 g mentega (SCS, Anchor, atau mentega pilihan anda)
  2. 160 g gula aising (mat guna 140 g)
  3. 2 kuning telur
  4. 1 camca teh esen vanilla (mat guna beberapa titik esen rose)
  5. 240 g tepung gandum*
  6. 100 g tepung jagung*
  7. 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  8. Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. 
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan.
  5. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Okek. pada yang nak pulang ke kampung, berhati-hati drive yea. Ikut ramalan kaji cuaca, sepanjang minggu CNY nanti, di ramalkan hujan. Jadi berhati2 k. no rushing!


Webbek: iIt's just really important that we start celebrating our differences. Let's start tolerating first, but then we need to celebrate our differences.  ~Billie Jean King.

Comments

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...

Along Checked-In: Wadihana Islamic Steakhouse, Bangi.

Assalamualaikum w.b.t.  Hi peeps. Aku kan saja jeee mengundang masalah bila update entry ni di ari Isnin. Meleleh air liur aku ni tau tak. Memang bernafsu sungguh. huhu. Wadihana Islamic Steakhouse AKA WISH. Ni bukan 1st time aku makan kat sini. 1st time datang beramai-ramai dengan family in law. WISH ada bukak branch baru kat PV128, Setapak. Dekat dengan Toowoomba Deli & Meats Restaurant yang aku terjah untuk wagyu beef tu. Lau ikutkan pekerja dia, kedai diorang sebelah belakang, bukan ngadap main road. Lokasi WISH kat Bangi, sederet dengan Pappa Rich yang aku pernah terjah gak dulu. huhu. Kiranya hala ke PKNS leh nampak kedai ni sebab ngadap main road. Pastu WISH ni ada bukak 2 kedai kat Bangi ni. Depan & belakang lorong je. Yang ngadap main road (yg aku terjah ni) offer western food. Kalau nak goreng2 @ makanan local leh pi kedai yang kat lorong belakang tu. Dedua aku pernah pi. Of course lee aku lagik suker yang western food ni. huhu. Pernah featured dalam mag...