Skip to main content

Biskut raya dah siap.

Assalamualaikum w.b.t.

Hi peeps! Salam Jumaat semua. Yay!!! Cuti lama pas ni. Don't miss me. Don't miss me (+_+)

Tak berapa rajin nak taip banyak-banyak (walaupun kat mulut banyak nak berciter). huhu. So, layan je la ek hasil tangkapan aku 2 ari lepas untuk di bawa balik ke kampung (tangkap kat umah je).

 photo biskutraya3., along25.jpg, blog along25
Before & after.


 photo biskutraya1.jpg
Tada! Dah siap. Credit Mr. Goo untuk gambo CNY tu.


 photo biskutraya2.jpg
Silalah rasa kuihku, pilihlah yang mana 1...

Resepi sumbangan Mat Gebu. First time aku belajar buat biskut dahlia ni, guna resepi dari Mat Gebu. Dapat sambutan yang positif (eceh!), so aku simpan jeeee resepi Mat Gebu untuk rujukan aku.

Leh klik link kat atas @ refer bawah. Aku tepek untuk rujukan korang yang berminat (~_^)

BAHAN-BAHANNYA :-)
  1. 300 g mentega (SCS, Anchor, atau mentega pilihan anda)
  2. 160 g gula aising (mat guna 140 g)
  3. 2 kuning telur
  4. 1 camca teh esen vanilla (mat guna beberapa titik esen rose)
  5. 240 g tepung gandum*
  6. 100 g tepung jagung*
  7. 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  8. Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. 
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan.
  5. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Okek. pada yang nak pulang ke kampung, berhati-hati drive yea. Ikut ramalan kaji cuaca, sepanjang minggu CNY nanti, di ramalkan hujan. Jadi berhati2 k. no rushing!


Webbek: iIt's just really important that we start celebrating our differences. Let's start tolerating first, but then we need to celebrate our differences.  ~Billie Jean King.

Comments

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Travelog Along: Kuantan

Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah. Kitorang ni baru balik bercuti. Cuti2 malaysia laa katakan. Ahad lepas ada kenduri budak opis kat Felda Sungai Ulu Tekam (dekat dengan Jengka). Dari situ kitorg trus pi kuantan. Kuantan je? Ops…hello. It’s not Kuantan je…best tau. Sebab dapat jumpa mcm2 tempat makan. Hehehe. nak amik gambo dgn pengantin kat pelamin tak dpt...posing sendrik je la. kumpulan kompang rancak kat rumah pengantin. best! Kitorang stay kat Swiss Garden Kuantan . Bilik aku 1 level & mengadap pool & dekat nak turun pantai. Memang memudahkan. Jadik, kalau anda bercuti ke Kuantan @ kawasan2 pantai, make sure 3 jenis air ni anda wajib mandi. Air pantai,air swimming pool & ait bath tub . Budak2 of course suke laa kan. dapat main pasir. Bukan selalu dapat bebas cam ni. Swiss garden kuantan ni terletak kat pantai balok tau. Kitorg gerak dari rumah pengantin kul 1, ngam soi check-in hotel kul3 ;) lepak2 jap, orderr Bratwurst Sausage ( lau istilah Marche – roesti wi...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...