Skip to main content

I'm a cheezy crazy

Assalamualaikum w.b.t.

yup..bila baca title tu, mmg betut...that's me :)

ari tu ada beli serbuk cheese jalapeno dr jaja. katanyee sedap & rasa sejibik cam cheezy wedges kfc. huhu.. sebagai antu cheese, wajiblaa rasa kan. lg pun cam meriah jeeee lau buat sendirik tu..leh letak byk2 cheese dia.

jadik, smlm bereksperimen laaaa dgn cheezy wedges HFL. hehehhehee. hepi tengok :)

1. mula2 cuci potato bersih2 - jgn buang kulit. pastu ptg bentuk wedges. rebus sparuh masak.
note: aku guna 3 bijik utk family aku.


2. salut wedges dgn serbuk black pepper (saya tumbuk jee bijik black pepper - xde serbuk kat umah. heheh), serbuk kari, garam.
note: qtty untuk smua bhn2 niii mcm kita guna garam & kunyit utk goreng ayam/ikan. aku pun tak brani nak letak byk2, takut pedas, nanti tak laku lak kat hazim. so, outcome rasa dia tuu just nice la utk budak2. lau utk org tua leh lebihkan qtty dia lau nak. bg perasa lg. terpulang laa kat kome smua.


3. pukul 1 bijik telur & gaulkan kat wedges tu.

4. tabur tepung beras (aku pki tepung gandum sbb tepung beras xde..layan jeee. tepung beras bg lg rangup tp smlm rangup gak. heheheh), serbuk black pepper, serbuk kari, garam, jintan manis, jintan putih kat wedges yg dah salut tepung.


5. goreng

6. kacau serbuk cheese jalapeno dgn air panas.
note: nisbah cheese: air panas = 1:1. nak sng kacau dgn pemukul telur. mmg tak berbijik langsung. laaaawaa. hehehhe.


7. hias kat wedges goreng
note: ada org letak dgn mayo tp aku tak letak. smlm aku cicah jeee dgn mayo nak try. pd aku, bila letak mayo cam dah kurang ummph cheese dia. lidah aku lg suker mkn dgn cheese saja. lau ada cheese putih tuuuu lg sedap. huk2....tp ni pun mmg dah okek. puas ati. aku nyer jalapeno niii cam pekat skit, tp boleh laa...boleh laa... lau cair skit best gak - sebabnye tka ikut nisbah tu dgn betut :-p hehehehehhe



ari tu dah pki gak serbuk ni utk buat mac & cheese kenny rogers tu. hehehe...rasa dia okek gak. hazim sukerrrr :)


frog: 1 of my food dream is to taste all kind of cheeseeee...

Comments

  1. Terbayekk... siap kasik resepi pulak skrg.. nk lawan blog DTS ke?
    Pagi2 aku dh kena bukak blog HFL la skrg nihhhhhh...

    ReplyDelete
  2. mmg kaler lain2 ke cheese tu...buat mac&cheese jd kaler kuning lak...wedges jd kaler oren2 sket...

    ReplyDelete
  3. anisz: mana leh lawan dts. sifu tahap langit 88 tu. hehehehe..aku ni tingkat 1 pun tak lepas.

    fuza: ada 2 sebab yg aku leh ckp -
    1. mac n cheese = aku buat cair, cheezy wedges = pekat lak.
    2. sila consider jenis kamera yg di guna. hehehehee

    ReplyDelete

Post a Comment

Speak with good intention else it is better to remain silent.

Popular posts from this blog

Ramly Member Card.

Assalamualaikum w.b.t. Hi smua. Lau semalam post kebetulan, ni post betut2 punya. Aku dah lama nak update/promot kat korang especially kepada sesiapa yang accessible. amende laa agaknya kan. Benda yang aku nak promot ni harap2 dapat menjimatkan ekonomi rumah tangga kita, Insya-Allah & yang paling penting kita support produk yang Halal, Insya-Allah. Member card Ramly Aku nak citer pasal member kad Ramly burger yang femes tu. Dulu kedai dia sederet Ayam Penyet Bangi tu, tapi sekarang dah pindah sederet Baked With Yummy & ManjaKu Bangi. Skit fakta: 1. Napa nak jadik member? Kita dapat beli barang2 keluaran Ramly & produk2 yang di jual kat kedai dia dengan harga yang murah berbanding harga pasaran. Aku ni suker menstok barang2 frozen kat umah. Jadik, memang berbaloi-baloilah. Mengenyangkan. 2. Camner nak jadik member? Sangat senang. Bagi je photostat IC & isi borang. Trus jadik member. Kad dia xde expired date jugak. Syokkan. Menyenangkan. 3. Berapa yuran pendaftaran? Xde Y...

Travelog Along: Kuantan

Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah. Kitorang ni baru balik bercuti. Cuti2 malaysia laa katakan. Ahad lepas ada kenduri budak opis kat Felda Sungai Ulu Tekam (dekat dengan Jengka). Dari situ kitorg trus pi kuantan. Kuantan je? Ops…hello. It’s not Kuantan je…best tau. Sebab dapat jumpa mcm2 tempat makan. Hehehe. nak amik gambo dgn pengantin kat pelamin tak dpt...posing sendrik je la. kumpulan kompang rancak kat rumah pengantin. best! Kitorang stay kat Swiss Garden Kuantan . Bilik aku 1 level & mengadap pool & dekat nak turun pantai. Memang memudahkan. Jadik, kalau anda bercuti ke Kuantan @ kawasan2 pantai, make sure 3 jenis air ni anda wajib mandi. Air pantai,air swimming pool & ait bath tub . Budak2 of course suke laa kan. dapat main pasir. Bukan selalu dapat bebas cam ni. Swiss garden kuantan ni terletak kat pantai balok tau. Kitorg gerak dari rumah pengantin kul 1, ngam soi check-in hotel kul3 ;) lepak2 jap, orderr Bratwurst Sausage ( lau istilah Marche – roesti wi...

Bread War: Massimo vs Gardenia

 Assalamualaikum w.b.t. hi peeps. ari ni aku nak buat entry yg heavy skit la (tapi takdelaa seheavy berat badan aku @ you could say "tak seringan berat badan aku jugak") . hehehehe. lately it come to my attention about bread war between Massimo and Gardenia. it's not launch by them of course. so cheap strategy for such a big corporate name. but by other peeps. it started when they claim gardenia has stop buying flour from Robert Kuok (Malaysia & Southest Asis Richest Person *According to Forbes his net worth is estimated to be around $12.5 billion on May 2011). with that, robert kuok has create a whole new bread called Massimo. that's the surface story that we know. i don't want to tell you about the sh** that emotional, hentam meluru, stupid & crazy people said about this. so merosakkan my blog. you can find it at Mr. Goo. the question is, how deep that we know about this? as a civilization person (eceh. actually, dulu cita2 i nak jadik reporter) , i foun...